Honderden mensen lopen dagelijks behoorlijke schade op door een verkeersongeval. De schade heeft niet enkel betrekking op vervoersmiddelen, maar ook op lichamelijke schade. Immers mensen raken regelmatig gewond bij verkeersongevallen, met letselschade als gevolg. Als u aangereden bent door een auto, fiets, scooter of motor, heeft u in veel gevallen recht op een schadevergoeding.
Wij helpen u bij het aansprakelijk stellen van de tegenpartij en het claimen van de passende schadevergoeding bij letselschade na een aanrijding.
Als u slachtoffer bent geworden van een verkeersongeval kan uw leven op zijn kop staan. Een ongeluk brengt naast lichamelijke klachten ook stress met zich mee. Wij begrijpen dat het beginnen van een juridisch proces voor u als een zware last kan aanvoelen. Wij helpen u uit de brand.
Op deze pagina kunt u terecht voor alle informatie rondom aanrijding bij verkeersongeval en geven we antwoord op uw vragen. Zo weet u precies waar u aan toe bent en wat uw mogelijkheden zijn.
Onze hulp en advies is gratis. Alle juridische kosten worden verhaald op de tegenpartij. U heeft geen juridische kennis nodig; wij ontzorgen u volledig in dit moeilijke proces.
- Letselschade claimen na een aanrijding
- Schadeclaim indienen
- Letselschade na een aanrijding
- Aanrijding automobilist
- Aanrijding fietser
- Aanrijding voetganger
- Aanrijding scooter of brommer
- Verkeersongeval kinderen
- Aanrijding passagier
- Wie is er aansprakelijk bij een verkeersongeluk?
- Laat u helpen door onze advocaten
- Neem contact met ons op en krijg gratis rechtsbijstand
Letselschade claimen na een aanrijding
U heeft letselschade na een aanrijding en u heeft pijn, klachten of verwondingen opgelopen. Naast de lichamelijke last die u ervaart, kan deze schade extra kosten met zich meebrengen. Die kosten kunnen hoog oplopen. De vraag is wie deze kosten moet dekken. Wie is er met andere woorden aansprakelijk? Het uitgangspunt na een verkeersongeluk is dat elke partij zijn eigen schade draagt. Alleen als kan worden vastgesteld dat iemand anders aansprakelijk is voor het ongeluk, kan men een schadevergoeding van die persoon eisen. Indien dit de tegenpartij is, moet hij/zij uw schade vergoeden. Wij begeleiden u zorgeloos naar de claim voor de juiste schadevergoeding. Neem vandaag nog contact met ons op!
- Geen complexe wet- en regelgeving waar u mee te maken krijgt.
- Direct contact met de behandelaar van uw case.
- Bespaar tijd en kosten: onze juridische bijstand is gratis!
Schadeclaim indienen
De advocaten en juristen bij Zuid Letselschade onderzoeken alle schade die u heeft opgelopen, voordat u aanspraak doet op een schadevergoeding.
Ten eerste moet de andere partij aansprakelijk gesteld worden. Hiervoor moet aangetoond worden dat de ander onrechtmatig of verwijtbaar gedrag pleegde en moet er sprake zijn van schade. Alle gemaakte kosten én inkomsten die u misloopt door de schade moeten gedocumenteerd worden. Vervolgens moet de geleden schade verwerkt worden in een letselschadeclaim. Tot slot moet deze claim ingediend worden bij de verzekeraar van de andere partij.
Zo zorgen onze specialisten ervoor dat er aanspraak wordt gemaakt op alle relevante schadeposten, zodat u de maximale vergoeding krijgt.
Letselschade na een aanrijding
Na een aanrijding heeft u pijn, klachten of verwondingen. Dit is zeer vervelend, maar wat moet u nu precies doen?
- Uw eigen gezondheid gaat uiteraard voor. Ga dus zo snel mogelijk naar de EHBO, huisarts of het ziekenhuis;
- Verzamel zoveel mogelijk bewijs van het ongeluk (foto’s van het ongeval, gegevens van de betrokkenen, bonnetjes van de dokter, autogarage etc.).
- Stel de tegenpartij zo snel mogelijk aansprakelijk;
- Schakel onmiddellijk juridische hulp in.
Hierna zal uw zorgverzekeraar kosten in rekening brengen (eigen risico). Deze kosten, samen met alle bijkomende kosten, dient de tegenpartij volledig te vergoeden (indien blijkt dat hij verantwoordelijk is). Onze advocaten stellen de tegenpartij aansprakelijk. Vervolgens berekenen wij de huidige en toekomstige schade en dient de behandelaar van uw case de schadeclaim in.
Aanrijding automobilist
Heeft u een verkeersongeval tijdens het autorijden gehad? Bent u door een ander vervoermiddel aangereden en heeft u daarbij (letsel)schade opgelopen? Ga bij medische klachten zo snel mogelijk naar de huisarts. Daarnaast is het essentieel om uit te zoeken wie er aansprakelijk is voor het ongeval. Als de tegenpartij fouten heeft gemaakt, moet de aansprakelijkheidsbrief zo spoedig mogelijk verstuurd worden. Wij helpen u bij het invullen van de aansprakelijkheidsbrief en de volgende stappen in het proces. Als de aansprakelijkheid eenmaal in orde is, kan de rest van het schadeproces gestart worden. Als slachtoffer kunt u alle stappen zelfstandig doorlopen, maar doorgaans wordt een letselschade advocaat of jurist ingeschakeld. Dit omdat deze meer ervaring en kennis heeft, met als resultaat dat de uiteindelijk uitgekeerde schadevergoeding doorgaans hoger is dan wanneer een leek de stappen zelfstandig doorloopt.
Neem dus zo snel mogelijk contact met ons op en laat onze advocaten en juristen het werk voor u doen. U moet namelijk bewijzen dat de tegenpartij schuldig is aan het ongeluk, zodat de aansprakelijke partij de schade moet compenseren. Zuid Letselschade is hierin gespecialiseerd.
Het is enorm belangrijk het schadeformulier zo goed mogelijk in te vullen. Nog vaak gebeurt het dat het schadeformulier helemaal niet of niet volledig wordt ingevuld. Daarom adviseren wij om dit zo snel en correct mogelijk te vervolledigen. Het ingevulde en ondertekende schadeformulier is daarbij ook één van de weinige bewijsstukken die u als slachtoffer heeft. Hierbij worden ook de gegevens verzameld waarmee de verzekeraars de nodige informatie hebben om de schade onderling te verhalen.
De aansprakelijkheid bij een auto-ongeluk wordt bepaald door de geldende verkeersregels. Indien één van de auto’s bijvoorbeeld door het rood reed, dan is deze automobilist aansprakelijk voor alle letselschade. Bij een kop-staartbotsing is het de regel dat de auto die achterop gereden is, aansprakelijk is voor de schade van de voorste partij, met inachtneming van bepaalde uitzonderingen. Meer informatie hierover vindt u op onze pagina: schadevergoeding auto ongeluk.
Heeft u schade opgelopen na een verkeersongeval? Laat uw schadevergoeding claimen door een ervaren specialist. Onze hulp en advies is 100% gratis.
Aanrijding fietser
Heeft u letselschade opgelopen door een fietsongeluk? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk in actie te komen. Als fietser wordt u namelijk gezien als een zwakke verkeersdeelnemer. Daardoor geniet u meer bescherming vanuit de wet. Was bij het ongeluk een auto, scooter of ander motorvoertuig betrokken? Dan heeft u vrijwel altijd recht op een schadevergoeding. Ook als het gemotoriseerde voertuig met gematigde snelheid reed, kan de schade bij een fietser groot zijn. De bestuurder van een motorvoertuig wordt in bijna alle gevallen als de aansprakelijke partij aangewezen.
Heeft u als fietser het ongeval veroorzaakt? Dan heeft u in ieder geval recht op minstens 50% van de schadevergoeding. In artikel 185 van de Nederlandse Wegenverkeerswet worden fietsers vastgesteld als zwakke verkeersdeelnemers. Deze toestand zorgt ervoor dat fietsers bijna altijd 50% van de schadevergoeding krijgen, zelfs als u het ongeluk zelf heeft veroorzaakt. Afhankelijk van de ernst van de verkeersfout en het opgelopen letsel, kan ook meer dan 50% verhaald worden.
Meer informatie hierover vindt u op onze pagina: als fietser aangereden.
Aanrijding voetganger
Bent u als voetganger aangereden en heeft u daarbij letselschade opgelopen? Als voetganger bent u in het verkeer veel kwetsbaarder dan gemotoriseerd verkeer. Aangezien u niet beschermd wordt door een cabine of veiligheidshelm, heeft een verkeersongeval op u als voetganger een veel grotere impact dan op het andere (motor)verkeer. Daarom worden voetgangers gezien als zwakkere verkeersdeelnemers en genieten zij dezelfde bescherming als fietsers. Hier dienen andere weggebruikers rekening mee te houden.
Als voetganger heeft u bij een aanrijding altijd recht op een letselschadevergoeding. Ook als het ongeval uw eigen schuld is. De schade van voetgangers wordt in ieder geval voor ten minste 50% gedekt. Bijvoorbeeld bij een aanrijding met een passerende voetganger is de automobilist immers voor minimaal de helft aansprakelijk voor de opgelopen schade. In de meeste gevallen kunt u zelfs 100% financiële compensatie verwachten.
Voor meer informatie, bekijk ook onze pagina: als voetganger aangereden.
Wij begrijpen uiteraard dat letselschade verhalen niet de zaak is waar u dagelijks mee bezig bent. Met de hulp van onze juristen en advocaten kunt u erop rekenen dat uw huidige- en toekomstige letselschade volledig wordt terugbetaald. Neem vrijblijvend contact met ons op.
Aanrijding scooter of brommer
Heeft u letselschade opgelopen bij een ongeval met een brommer/scooter? Dan is het essentieel om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Als de andere partij een verkeersregel heeft overtreden, dan moet uw letselschade volledig vergoed worden. Wij helpen u bij het invullen van de aansprakelijkheidsbrief en de volgende stappen in het proces. Als u twijfels heeft, neem dan snel contact met ons op en laat onze juristen dit gratis voor u regelen.
Wie is aansprakelijk na een aanrijding met een scooter? De kans op letselschade bij de scooterrijder of bromfietser is veel groter dan bij de autobestuurder. Toch worden brommers/scooters door de wet niet beschermd. Dit betekent dat de aansprakelijkheid van het ongeluk volledig wordt bepaald door de schuldvraag. U kunt dit dus vergelijken met een aanrijding tussen twee auto’s. Indien is vastgesteld dat de tegenpartij aansprakelijk is, ontvangt de bestuurder van de bromfiets/scooter een volledige schadevergoeding. Als de bestuurder van de bromfiets/scooter schuldig is, dan moet deze de schade vergoeden.
Belangrijk om te weten is dat wanneer een bromfietser of scooter een aanrijding met een fietser of voetganger krijgt, de aansprakelijkheid anders ligt. Fietsers en voetgangers hebben een beschermde positie in het verkeer. Deze niet-gemotoriseerde verkeersdeelnemers zijn nooit voor meer dan 50% aansprakelijk. Indien u als bromfietser/scooterrijder kunt bewijzen dat de ander schuldig is, kunt u aanspraak maken op een schadevergoeding.
Voor meer informatie, bekijk ook onze pagina: schadevergoeding scooterongeluk.
Neem na een aanrijding direct contact met ons op. Onze ervaren advocaten en juristen hebben veel ervaring met dit soort slachtoffers.
Verkeersongeval kinderen
Is uw kind aangereden in het verkeer? En is uw zoon of dochter jonger dan 14 jaar? Dan ligt de schuldvraag vrij eenvoudig. Hierbij geldt de zogenoemde ‘100%-regel’. Ongeacht wie het ongeval heeft veroorzaakt heeft uw kind vrijwel altijd recht op een schadevergoeding. De bestuurder is 100% aansprakelijk voor de letselschade.
Een kind wordt namelijk gezien als een extra zwakke verkeersdeelnemer. Daardoor krijgt een kind extra wettelijke bescherming. De wet maakt onderscheid tussen de volgende leeftijdsgroepen om de aansprakelijkheid te bepalen:
- Als het kind jonger dan 14 jaar is, krijgt hij/zij 100% schade vergoed.
- Als het kind ouder dan 14 jaar is, krijgt hij/zij minstens 50% schade vergoed.
Naarmate de leeftijd dichter bij de 18 jaar komt, wordt er steeds meer rekening gehouden met enige mate van eigen verantwoordelijkheid.
Meer informatie hierover vindt u op onze pagina: aansprakelijkheid kinderen bij een aanrijding.
Bent u niet zeker welke stappen u moet ondernemen als uw kind is aangereden? Onze ervaren advocaten en juristen hebben veel ervaring met jonge slachtoffers. Wij weten precies waar uw zoon of dochter recht op heeft. Vul het contactformulier in en neem vrijblijvend contact met ons op.
Aanrijding passagier
Vaak is er een passagier of inzittende betrokken bij een aanrijding. Hij is zelf geen bestuurder van het voertuig. Stel dat u in het openbaar vervoer valt door een noodstop of dat u wordt aangereden terwijl u achter op een motor zit. Wie is dan aansprakelijk voor uw letselschade als bijrijder? In vrijwel alle gevallen heeft u recht op schadevergoeding, ook als de bestuurder van het voertuig het ongeluk veroorzaakt.
U als passagier heeft recht op gratis juridische hulp. Onze juristen kunnen u die hulp bieden. Neem direct na een aanrijding contact met ons op en vertel ons uw verhaal. Laat uw schadevergoeding claimen door de beste letselschadespecialisten.
Wie is er aansprakelijk bij een verkeersongeluk?
Bij een verkeersovertreding is degene die de fout beging altijd aansprakelijk. Daarnaast is de aansprakelijkheid afhankelijk van de situatie:
- Aanrijding tussen twee motorvoertuigen: degene die de fout beging is aansprakelijk. Als beiden een fout maakten is er sprake van gedeelde aansprakelijkheid.
- Aanrijding fiets met motorvoertuig: meestal is de bestuurder van het motorvoertuig de aansprakelijke. Dit heet risicoaansprakelijkheid: fietsers zijn onbeschermd en lopen meer risico op zwaar letsel. Daarom hebben bestuurders van motorvoertuigen de plicht op te letten dat zij geen schade toebrengen aan fietsers. Als de fietser jonger is dan 14 jaar, dan is de automobilist in alle gevallen aansprakelijk.
- Aanrijding voetganger met motorvoertuig: de bestuurder van het motorvoertuig is altijd aansprakelijk.
- Aanrijding fiets met fiets: degene die de fout of verkeersovertreding beging is aansprakelijk. Uitgezonderd zijn kinderen onder de 14: zij zijn nooit aansprakelijk.
- Aanrijding fiets met voetganger: in dit geval gelden dezelfde regels als bij een aanrijding tussen twee fietsen.
- Aanrijding met een tram of bus: degene die de fout beging is aansprakelijk. Dit geldt natuurlijk niet bij voetgangers en fietsers. In dat geval is de bestuurder van de bus of tram aansprakelijk.
Laat u helpen door onze advocaten
De wetgeving rondom letselschade is zeer complex, vooral als er ook sprake is van lichamelijk letsel. Bij letselschade komen er vaak kosten kijken waar u misschien niet direct over nadenkt. Daarnaast bestaat de kans dat u schikt met een bedrag dat lager is dan waar u recht op heeft. Onze letselschade advocaten kunnen u hiermee helpen. Wij helpen u met het opstellen van de aansprakelijkheidsbrief, denken met u mee en ontzorgen u bij het volledige proces. Onze dienst is gratis. Wij verhalen onze kosten op de tegenpartij. Zo krijgt u de maximale vergoeding waar u recht op heeft.
Neem contact met ons op en krijg gratis rechtsbijstand
Een goede letselschade advocaat maakt van tevoren een inschatting van de slagingskans van uw zaak. Wij zetten samen met u de mogelijkheden op een rijtje, kijken naar de feiten en gaan na of het verstandig is een rechtszaak te beginnen. Als het tot een rechtszaak komt en de andere partij aansprakelijk wordt gesteld, zullen wij alle kosten verhalen op de andere partij. Zo gaan wij niet alleen voor een maximale schadevergoeding, maar ook voor een vergoeding voor de andere kosten die u maakt. De juridische kosten zullen wij dus ook op de tegenpartij verhalen. Op die manier hoeft u niks te betalen en krijgt u gratis rechtsbijstand. Laat u helpen door onze advocaten en juristen en krijg de vergoeding waar u recht op heeft!