Een ongeluk zit soms in een kleine hoek, maar wanneer er alcohol in het spel is groeit de kans op een ongeval aanzienlijk. Met name de impact van alcohol in het verkeer wordt helaas vaak nog onderschat, waardoor ongelukken veroorzaakt door een dronken bestuurder vaker voorkomen dan nodig is. In het ergste geval kan een dergelijke aanrijding leiden tot een alcohol gerelateerde dood door schuld in het verkeer.
Bent u het slachtoffer van een ongeval dat veroorzaakt is door een beschonken bestuurder? Of heeft u letselschade opgelopen door toedoen van een bestuurder die gereden heeft onder invloed van alcohol? Dan heeft u recht op een schadevergoeding. Zuid Letselschade helpt u graag met het realiseren van een eerlijk proces en gaat samen met u voor een passende schadevergoeding.
Op deze pagina vindt u de belangrijkste informatie omtrent het verkrijgen van een schadevergoeding na een alcohol gerelateerd verkeersongeval. Heeft u vragen of wilt u graag persoonlijk geholpen worden? Neem dan gerust contact met ons op.
Aangereden door een dronken bestuurder, wat nu?
Wanneer u of een van uw naasten door een dronken bestuurder aangereden wordt, zult u op een gegeven moment in een situatie komen waarin u denkt “wat nu?”. Dit is heel begrijpelijk, voor de meeste mensen is de nasleep van een verkeersongeval immers geen zaak waar ze op dagelijkse basis mee bezig zijn.
Allereerst is het belangrijk dat de politie ingeschakeld wordt en ter plaatse komt. Onder invloed van alcohol achter het stuur zitten (of andere verdovende middelen) is immers een strafbaar feit. Contacteer de politie daarom altíjd, ook als er alleen sprake is van blikschade. Wanneer de politie het ongeval ter plekke afgehandeld heeft en er voor het slachtoffer gezorgd is, komt de advocaat vaak in het spel. Een letselschade advocaat weet exact hoe het juridische traject er na een verkeersongeval uitziet en kan u in deze moeilijke periode ondersteunen en adviseren.
Aansprakelijkheid van de dronken bestuurder
Het is belangrijk om te weten dat een dronken bestuurder niet automatisch aansprakelijk gesteld kan worden door diens betrokkenheid bij een ongeval. Wanneer iemand met alcohol op achter het stuur zit, maar zonder eigen schuld aangereden wordt, is het natuurlijk lastig om diegene aansprakelijk te stellen. Toch zal een rechtbank er vaak voor kiezen om de beschonken bestuurder verantwoordelijk te houden voor ongeval, met de kanttekening dat deze bestuurder wordt belast met de taak om te bewijzen dat het ongeval ook gebeurd was wanneer de bestuurder niet onder invloed van alcohol achter het stuur gezeten had.
In de praktijk is het echter zo dat een dronken bestuurder vrijwel altijd een (deel van een) schadevergoeding moet betalen. Wanneer je onder invloed van alcohol aan het verkeer gaat deelnemen vorm je immers altijd een risico. Een juridisch proces starten is dan ook vrijwel altijd de moeite waard.
Schadevergoeding bij een aanrijding door een dronken bestuurder
Als slachtoffer van een verkeersongeval dat veroorzaakt is door een dronken bestuurder, kunt u een schadevergoeding claimen. Deze schadevergoeding wordt gewoon door de verzekeraar van de aansprakelijke uitgekeerd. U hoeft er als slachtoffer dus niet bang voor te zijn dat een verzekeraar door de aard van het ongeval niet uitkeert. Afhankelijk van de aard van het ongeval kan de verzekeraar er wel voor kiezen om een deel van de uitgekeerde vergoeding weer te verhalen op de aansprakelijke. Hier heeft u als slachtoffer echter geen last van.
De schadevergoeding die u bij een verkeersongeval kunt claimen kan diverse vormen aannemen. Zo kunt aanspraak maken op een materiële en immateriële schadevergoeding. Een materiële schadevergoeding is een compensatie voor de schade die uit te drukken is in geld. Denk hierbij aan schade aan uzelf, schade aan uw persoonlijke eigendommen en gemist inkomen door (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid als gevolg van het ongeval.
Een immateriële schadevergoeding is de vergoeding voor de opgelopen schade die niet in geld uitgedrukt kan worden. We noemen dit ook wel het smartengeld. Smartengeld is een vergoeding voor immateriële aspecten als het verlies van levensvreugde, verdriet en ander leed.
Neem contact met ons op en krijg gratis rechtsbijstand
Een goede letselschade advocaat maakt van tevoren een inschatting van de slagingskans van uw zaak. Wij zetten samen met u de mogelijkheden op een rijtje, kijken naar de feiten en gaan na of het verstandig is een rechtszaak te beginnen. Als het tot een rechtszaak komt en de andere partij aansprakelijk wordt gesteld, zullen wij alle kosten verhalen op de andere partij. Zo gaan wij niet alleen voor een maximale schadevergoeding, maar ook voor een vergoeding voor de andere kosten die u maakt. De juridische kosten zullen wij dus ook op de tegenpartij verhalen. Op die manier hoeft u niks te betalen en krijgt u gratis rechtsbijstand. Laat u helpen door onze advocaten en juristen en krijg de vergoeding waar u recht op heeft!