De hulpdiensten zijn er om ons te beschermen en helpen wanneer we in nood zijn. Het veroorzaken van schade hoort niet direct tot hun taken, maar toch is het soms nodig om iets stuk te maken om iemand te bevrijden of op een lastig bereikbare plek te komen.
Meestal gaat het niet om enorme schadeposten, maar met name wanneer je bij het afhandelen van de schade te maken hebt met een tussenpartij als een verhuurder of een verzekeraar die dwars blijft liggen, kan de afhandeling lang duren. In zo’n gevallen is het verstandig om juridische hulp te zoeken.
Hebben de hulpdiensten schade veroorzaakt aan uw eigendom en wilt u deze schade laten vergoeden? Schakel dan een advocaat in. De advocaten van Zuid Letselschade helpen u graag met het claimen van uw kosten.
Hulpdiensten hebben schade veroorzaakt aan mijn woning. Wie vergoedt de schade?
Wanneer hulpdiensten schade veroorzaken blijft u vaak achter met de vraag op wie u de schade kunt verhalen. Deze vraag is meestal niet zo 1,2,3 te beantwoorden en om een exact advies te kunnen geven moet uw zaak altijd grondig bekeken worden door een van onze experts.
In de praktijk is het in ieder geval zo dat het nooit de hulpdiensten zelf zullen zijn die uw kosten vergoeden. Afhankelijk van de aard van de schade en de urgentie die achter het veroorzaken van de schade zat, zal een verzekeraar wel of niet uitkeren. In sommige gevallen vergoedt de staat de schade. Dit komt met name voor wanneer verhuurders met schadeposten blijven zitten die de hulpdiensten veroorzaakt hebben als reactie op het gedrag van de huurder.
Vaak kunt u zich bij uw verzekeraar beroepen of de bereddingskosten. Wat dit inhoudt leggen we in de volgende paragraaf uit. Heeft u behoefte aan juridische ondersteuning tijdens uw contact met de verzekeraar? Wij staan voor u klaar.
Bereddingskosten
Veel schadeposten die veroorzaakt worden door ingrijpen van een hulpdienst kunnen verhaald worden als “bereddingskosten”. Bereddingskosten zijn kosten die gemaakt worden wanneer u schade (acuut) wilt voorkomen, of verdere uitbreiding van de schade voor wilt zijn.
Dit klinkt misschien alsof verzekeraars alle schade die onder deze posten valt zomaar uitkeert, maar niets is helaas minder waar. De voorwaarden rondom bereddingskosten zijn zeer streng, waardoor het vaak veel bewezen en aangetoond moet worden voordat een verzekeraar besluit uit te keren. Daarnaast valt dus, zoals gezegd, niet iedere kostenpost die met schade te maken heeft onder de bereddingskosten. Kosten die u bijvoorbeeld preventief maakt om schade in de toekomst te voorkomen vallen niet onder de bereddingskosten. Wilt u zich kunnen beroepen op de bereddingskosten is de vuistregel dat de gemaakte kosten samen gingen met enige urgentie. Heeft u kosten gemaakt omdat het écht niet anders kon? Dan is de kans aanwezig dat de verzekeraar ze accepteert als bereddingskosten.
Schadeposten veroorzaakt door hulpdiensten
Schade die door hulpdiensten veroorzaakt wordt is vaak materiële schade. Vaak is het immers nodig om iets te forceren om bij de plek van nood te komen, waardoor het altijd kan voorkomen dat er iets stuk gaat. Enkele schadeposten waar u aan kunt denken zijn:
- Geforceerde deuren na een politie inval
- Gebroken ruiten na een ingreep van de brandweer
- Waterschade door blussen
De meest voorkomende schadeposten zijn het gevolg van het binnentreden van de politie of de brandweer. Wanneer de nood hoog is en een calamiteit dreigt mag de politie bijvoorbeeld de deur forceren, wat schade aan de deur en het deurkozijn kan veroorzaken.
Schade opgelopen door toedoen van hulpdiensten? Neem contact op.
Heeft u schade opgelopen die is veroorzaakt door de brandweer, politie of ambulancepersoneel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Bij Zuid Letselschade helpen we u met het claimen van de bereddingskosten. Onze specialisten hebben jaren ervaring en beschikken over de juiste expertise om ook u te adviseren. Wij staan u graag bij.
Wilt u meer informatie? Bel ons vrijblijvend op 085 0609456. U kunt ons ook mailen, een bericht sturen via whatsapp of het contactformulier invullen.