Letselschade door gladheid

Het is winter, het vriest buiten en door de ijzel van gisteravond heeft zich een laagje ijs op de stoep gevormd. Als u in de ochtend buiten komt, merkt u dat het toch wel heel glad is. U probeert langzaam te lopen, maar valt. Wie is nu aansprakelijk voor uw letselschade? De stoep is eigendom van de gemeente maar de stoep is voor uw huis. En hoe zit het als u door een gladde weg met uw auto naar voren blijft schuiven en een ongeluk veroorzaakt, ondanks het remmen? Wie is er dan aansprakelijk?
Wij helpen u graag met het claimen van een schadevergoeding voor uw letselschade als gevolg van gladheid.

Direct mijn schade claimen
Ik wil meer informatie

Wanneer u slachtoffer bent van een verkeersongeval door gladheid kunt u letselschade oplopen. Deze letselschade kan zowel fysiek en mentaal zijn. Afhankelijk van de situatie, kunnen de kosten hoog oplopen.
Het aansprakelijk stellen van de gemeente voor letselschade als gevolg van gladheid is een moeilijke procedure. Zuid Letselschade staat u graag bij tijdens dit proces.

Verantwoordelijkheid in het verkeer

Iedere deelnemer van het verkeer heeft verantwoordelijkheid, ongeacht het weer. Zeker met het winterweer moet iedere deelnemer extra alert zijn op ongevallen. Als het glad is, is de kans op een ongeval 10 tot 20% groter. Zo is het voor een voetganger belangrijk om rekening te houden dat de stoep nét wat gladder kan zijn als normaal. Als automobilist moet u er rekening mee houden dat u eerder begint met remmen omdat de remweg langer is en de auto nog kan doorschuiven. U heeft namelijk eerder de kans om met uw auto te gaan slippen door een glad wegdek.

Schade door gladheid

Het is ook mogelijk dat u als gevolg van een ongeval letselschade ervaart. Deze letselschade kan ontstaan op verschillende manieren. De meest voorkomende ongevallen als gevolg van gladheid zijn:

  • U remt, maar schuift door waardoor u tegen een andere automobilist aanbotst
  • U raakt het macht over het stuur kwijt doordat de auto slipt. Als gevolg hiervan komt u tegen een boom, paal of andere auto aan.

Als u kunt aantonen dat u door een ongeval, dat heeft plaatsgevonden als gevolg van gladheid, letselschade heeft opgelopen, dan kunt u de gemeente of Rijkswaterstaat aansprakelijk stellen.

  • De gemeente stelt u aansprakelijk als het ongeval is gebeurd binnen de stadsgrenzen.
  • Rijkswaterstaat stelt u aansprakelijk als het ongeval is gebeurd buiten de stadsgrenzen.

Bij het aansprakelijk stellen van de gemeente of Rijkswaterstaat helpen we u graag!

Contact opnemen

Wanneer de gemeente aansprakelijk stellen voor een glad wegdek

Natuurlijk is de gemeente niet altijd aansprakelijk. Het is echter wel de taak van de gemeente in samenwerking met Rijkswaterstaat om ervoor te zorgen dat de wegen en stoepen veilig begaanbaar zijn. Zo is de wegbeheerder ook verplicht om ervoor te zorgen dat er geen ongevallen als gevolg van de gladheid kunnen gebeuren. Ontstaat er een glad wegdek doordat er door wegbeheer te weinig zout is gestrooid, dan kunt u de wegbeheerder aansprakelijk stellen. Bij de volgende situaties kunt u de gemeente wél aansprakelijk stellen:

  • Op het deel waar u bent gevallen, is de gemeente vergeten te strooien. Hiervoor is het altijd verstandig om een foto als bewijsmateriaal te maken.
  • Er is afgeweken van de strooiroute, zonder een logische reden. De strooiroute vindt u als inwoner vaak op de website van de desbetreffende gemeente vinden.

Letselschade door gladheid op bedrijfsterrein

Wat als er een ongeval gebeurd na uw bezoek aan een restaurant. Door de gladheid valt u van een opstapje en breekt uw arm. Kunt u dan de eigenaar van het restaurant aansprakelijk stellen? Er bestaat een wettelijke zorgplicht voor werkgevers, restauranthouders etc. Dat wil zeggen dat ze bijvoorbeeld bij gladheid voor extra maatregelen moeten zorgen. Voor ieder bedrijf is het verstandig dat ze een plan maken waar in staat hoe de gladheid wordt bestreden.
Krijgt u een ongeval tijdens werktijd, maar niet op het bedrijfsterrein? Dan kunt u de werkgever aansprakelijk stellen aangezien hij u de weg heeft opgestuurd. Heeft u hier enige hulp bij nodig? Bij Zuid Letselschade helpen we u graag! Bent u benieuwd geworden wat wij voor u kunnen betekenen? Maak dan snel een afspraak of bel ons.

Stel een vraag aan onze juristen

Hoe verloopt het proces bij Zuid Letselschade?

1.
Vertel ons uw verhaal
2.
Wij inventariseren de situatie en leggen u uw mogelijkheden voor
3.
Uw persoonlijke specialist start het juridische proces. Het contact is informeel en u wordt op de hoogte gehouden in begrijpelijke taal.
4.
Wij onderhandelen voor een eerlijke vergoeding vanuit de tegenpartij. Mocht dit niet lukken dan gaan wij procederen.
5.
Wij regelen alles en houden contact met u. Na afloop van het traject ontvangt u het resultaat. Volledig gratis.

Claim direct uw letselschade