Uw leven staat op zijn kop. Na slachtoffer te zijn geworden van een bedrijfsongeval komen er veel zaken op u af. U heeft vragen waar u graag het antwoord op zou willen weten en bent bezig met optimaal te herstellen. Niets is zo vervelend als u niet precies weet wat u kunt doen. Zuid Letselschade helpt u graag van A tot Z tijdens het proces om schadevergoeding te claimen. We vertalen juridische vaktermen naar begrijpelijke taal en helpen u vrijblijvend aan een eerlijke vergoeding. Hoe werkt smartengeld na een bedrijfsongeval?
In dit artikel proberen wij u wegwijs te maken wanneer het over smartengeld na een bedrijfsongeval gaat. Er zijn namelijk meerdere factoren die hierin een rol spelen. Om het proces en bijkomende zaken te begrijpen gaan we in op verschillende elementen. Mocht u vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, twijfel niet om contact met ons op te nemen. Onze professionals staan voor u klaar.
Wat is smartengeld?
Om te bepalen of u recht heeft op smartengeld is het handig om de exacte betekenis van de term te weten. Smartengeld kan namelijk voorkomen bij meerdere soorten ongevallen waar iemand slachtoffer van kan zijn geworden. De aangedane schade kan dan worden verhaald op de tegenpartij. De schade is een twee verschillende vormen te onderscheiden, namelijk: materiële- en immateriële schade. De vergoeding die betrekking heeft op de immateriële schade noem je smartengeld. Als definitie gebruiken we voor smartengeld:
Smartengeld is een financiële vergoeding voor emotionele en psychische schade die uw levensvreugde belemmeren zal als gevolg van een ongeval.
Wanneer spreken we van een bedrijfsongeval?
Iedere situatie is natuurlijk anders. Wij gaan daarom graag met u in gesprek zodat we een correcte inschatting kunnen maken van de vorm van schade en aansprakelijkheid. Wel kunnen we een richting geven om in te denken wanneer u schade heeft opgelopen. Wanneer u schade heeft opgelopen of slachtoffer bent geworden van een bedrijfsongeval tijdens werktijd spreken we doorgaans van een bedrijfsongeval. De locatie maakt daarin minder verschil. Er kan dus ook sprake zijn van een bedrijfsongeval wanneer u onderweg bent naar een klant of buiten de deur bent voor een bedrijfsuitje. De hoogte van smartengeld is afhankelijk van de ernst en vorm van de schade.
Heb ik recht op smartengeld?
Smartengeld claimen na een bedrijfsongeval kan misschien een ongemakkelijk gevoel geven. U wilt natuurlijk de relatie met uw werkgever niet verslechteren. Uw werkgever is echter verplicht een verzekering voor u af te sluiten juist voor de momenten dat werknemers slachtoffer worden van een bedrijfsongeval. De schade en dus het smartengeld zal daarom door de verzekeraar worden afgehandeld. Uw werkgever zal hier daarom ook geen bezwaar hebben als u smartengeld wilt claimen.
De hoogte van smartengeld berekenen
Om een eerlijke en correcte inschatting te maken van de hoogte van smartengeld dat u mag verwachten kijken wij naar een aantal factoren. Deze factoren bespreken we samen met u tijdens een intake. Dit zijn overigens ook de factoren die een rechter mee zal gaan nemen bij het vaststellen van een bedrag. De hoogte van smartengeld kun je berekenen met de volgende factoren:
- Leeftijd
- Lichamelijke beperkingen
- Ernst van het letsel
- Duur van uw letsel
- De aard van de schade
- Littekens met blijvende aard
- De gevolgen van het letsel tijdens uw dagelijks leven
- Bewustheid van het opgelopen letsel
Wilt u uw letselschade online berekenen? Gebruik ons rekenvoorbeeld.