Door een beroepsziekte kan het gebeuren dat u voor een korte of lange tijd niet meer aan het werk kunt en misschien zelfs in de ziektewet terecht komt. Bent u ziek geworden door een langdurige blootstelling aan een ongezonde of mentaal belastende werkomgeving? Dan is de kans groot dat u hierdoor extra schade heeft opgelopen. Zuid Letselschade adviseert u graag welke stappen u kunt ondernemen om aanspraak te maken op een vergoeding die passend is voor uw situatie.
In dit artikel leggen we uit wat een beroepsziekte inhoudt en bij wie de aansprakelijkheid voor de door u opgelopen schade ligt. Afhankelijk van de aard van de schade die u opgelopen heeft, kunt u verschillende typen schadevergoedingen verhalen bij de aansprakelijk gestelde. Heeft u vragen of weet u niet zeker of uw situatie aansluit op hetgeen wij hier beschrijven? Neem dan contact op met onze professionals. Zij staan u graag te woord.
Wat is een beroepsziekte?
Wanneer u tijdens het uitvoeren van uw werk te maken heeft met omstandigheden die leiden tot (langdurige) ziekte, spreken we van beroepsziekte. Het kan hier gaan om fysiek belastende omstandigheden en blootstelling aan (grond)stoffen die schadelijk zijn voor uw gezondheid, maar ook om mentale overbelasting die leidt tot ziekte. Een beroepsziekte is dus in feite een ziekte die ontstaat als gevolg van onveilige of ongezonde werkomstandigheden. Een werkgever is verantwoordelijk voor het realiseren van een veilige werkplek. In veel gevallen kunt u uw werkgever dus aansprakelijk stellen voor de schade die u als gevolg van een beroepsziekte oploopt.
Voorbeelden van beroepsziekten zijn gewrichtsproblemen als gevolg van fysieke overbelasting in (bijvoorbeeld) de bouwsector, asbestose, gehoorschade, of ziekten met een snij- of prikaccident als oorzaak. Een burn-out is tevens een ziekte die vaak een werk gerelateerde oorzaak heeft.
Schadeloosstelling bij beroepsziekten
Wanneer u als gevolg van een beroepsziekte niet kunt werken of een medische behandeling moet ondergaan, krijgt u te maken met onkosten en/of gemiste inkomsten. Deze schadeposten kunt u, afhankelijk van de toegewezen aansprakelijkheid, in veel gevallen vorderen. Bij een beroepsziekte kunt u denken aan de volgende schadeposten:
- Misgelopen inkomen
- Extra gemaakte vervoerskosten
- Kosten voor medische behandeling en/of medicatie (eigen risico)
- Kosten voor psychologische behandelingen
Alle kosten die u als gevolg van de beroepsziekte extra maakt, kunt u verhalen op de aansprakelijk gestelde. Naast de gemaakte kosten die direct van invloed waren op uw portemonnee, kunt u ook de kosten voor de opgelopen immateriële schade verhalen. Dit noemen we het smartengeld. Het gaat hier om een vergoeding voor het verlies van de levensvreugde door bijvoorbeeld het missen van een evenement.
Beroepsziekten en arbeidsongevallen
Hoewel beroepsziekten en arbeidsongevallen beide een oorzaak hebben die te herleiden is naar de werkvloer, zit er verschil in de wijze waarop dergelijke zaken behandeld worden. Bent u het slachtoffer van een bedrijfsongeval en zoekt u meer informatie over aansprakelijkheid en procederen bij een arbeidsongeval? Bekijk dan onze pagina over bedrijfsongevallen.
Heeft u kosten gemaakt als het gevolg van een beroepsziekte?
En heeft u hier vragen over of wilt u graag meer informatie? Neem dan contact op met onze specialisten. Wij helpen u graag! Wij zijn iedere dag telefonisch bereikbaar. U kunt ons ook mailen, een bericht sturen via whatsapp of het contactformulier invullen.