Pandemieën kunnen de gehele samenleving ontwrichten en het dagelijks leven stilleggen.  Het corona-virus heeft immers al de nodige slachtoffers gemaakt in onze maatschappij. Er gaat geen dag voorbij, dat we er niet aan herinnerd worden. Ook de juridische gevolgen, worden inmiddels duidelijk.

Thuiswerken en lichamelijke klachten

De regering heeft een pakket aan maatregelen in het leven geroepen. Vooral het thuiswerken heeft een enorme impact. Als werknemer is er een heleboel veranderd. Maar ook de werknemers met de vitale beroepen lopen een groter risico op besmetting.
Stel je bent besmet bent op je werk? Of wellicht heb je lichamelijke klachten, door lange tijd thuiswerken aan de keukentafel of op zolder. Dan kunnen er lichamelijke klachten optreden, met extra kosten als gevolg, die er normaal gesproken niet zouden zijn geweest. De vraag is dus in hoeverre de werkgever verantwoordelijk is voor de thuiswerkplek. Thuis wordt er niet zo ergonomisch gewerkt als op kantoor.

Zorgplicht van de werkgever

Als werkgever geldt er een zorgplicht richting de werknemer. De werkgever moet immers zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving voor diens werknemer. Dat wordt lastig als de werknemers thuis aan de keukentafel werken. In sommige gevallen is het mogelijk de werkgever aansprakelijk te stellen voor uw opgelopen letselschade. Tijdens de uitoefening van de werkzaamheden moet de werkgever extra voorzorgsmaatregelen treffen, om te voorkomen dat werknemers letsel oplopen. De werkgever moet bijvoorbeeld een geschikt bureau en bureaustoel ter beschikking stellen en zorgen voor een ergonomische inrichting van apparatuur en de werkomgeving. Ook het geven van behoorlijke instructies over bijvoorbeeld langdurig beeldschermgebruik behoort tot de zorgplicht van de werkgever.

Als de werkgever tekortschiet in het treffen van dergelijke maatregelen en geen instructies hierover geeft, kan dat dus leiden tot aansprakelijkheid en dient deze de schade die de werknemer hierdoor oploopt te vergoeden. Op het moment dat de werknemer thuis werkt, strekt de zorgplicht van de werknemer zich dus uit over het thuiswerken. Zo zijn er inmiddels al de nodige uitspraken waarin rechters oordelen dat de werkgever aansprakelijk is voor lichamelijke klachten, zoals RSI, opgelopen tijdens het thuis werken.

 

Heeft u schade opgelopen tijdens het thuiswerken of vragen over aansprakelijkheid? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen