Bij schade wordt er een onderscheid gemaakt tussen materiële- en immateriële schade. Het voornaamste verschil is dat materiële schade feitelijk uit te drukken is in een geldelijk bedrag. Immateriële schade is dat niet.
Zoals gesteld is materiële schade schade die direct en feitelijk uit te drukken is in geld. Het gaat dus om een ‘echte’ financiële schade. Bij materiële schade kunt u denken aan reparatiekosten na een verkeersongeval of ziektekosten. Materiële schade komt in allerlei vormen voor. Om het wat tastbaarder te maken, geven we hieronder enkele voorbeelden.
Immateriële schade is schade die niet uit te drukken is in een geldelijk bedrag. Dergelijke schade wordt veroorzaakt door verdriet, verlies aan levensvreugde en pijn.
De vergoeding wordt vastgesteld naar redelijkheid en billijkheid. De rechter kijkt doorgaans ook naar andere toegewezen schadevergoedingen. Ook hier geven we enkele voorbeelden om het begrip duidelijker te maken.
Voordat u een schadevergoeding kunt claimen moet er eerst schade vastgesteld worden en moet er gekeken worden naar de hoogte van de geleden schade. Het verzamelen van bewijs, zoals facturen, bonnen en verklaringen van doktoren of getuigen komt hierbij van pas. Zodra de schade vastgesteld is moet blijken dat een ander hiervoor verantwoordelijk is. Met andere woorden, voordat u iemand aansprakelijk kunt stellen voor immateriële en materiële schade moet bewezen worden dat u deze schade opgelopen heeft door de ander. Belangrijk hierbij is dat de ander nalatig of onrechtmatig gehandeld heeft. De schade moet het directe gevolg zijn van het handelen of nalaten van een ander.
De hoogte van de schadevergoeding waar u recht op heeft is afhankelijk van meerdere factoren. Wilt u weten op hoeveel schadevergoeding u recht heeft? Wij helpen u met het berekenen van de hoogte van de schadevergoeding.
Nadat deze stappen doorlopen zijn, moet de ander aansprakelijk gesteld worden. Dit moet via een aangetekende brief. In de brief moet u de tegenpartij een bepaalde termijn geven om te reageren. Nadat deze termijn is verstreken en de ander niet heeft gereageerd, kunt u ons inschakelen. Als de andere partij de aansprakelijkheid niet erkent of als u het niet eens wordt over de hoogte van de schadevergoeding, kunt u de hulp inschakelen van een gespecialiseerde advocaat. Wij kunnen een letselschade procedure starten bij de rechtbank.
Wij helpen u graag!