Aansprakelijkheid voor dieren

Een hond die op bezoek een vaas omstoot of een paard dat een lelijke trap uitdeelt aan een bijstander: een ongeluk zit in een klein hoekje en wanneer het om dieren gaat kan er nog wel eens iets onverwachts gebeuren.

Wanneer het om kleine dingen als een kapot kledingstuk of een gebroken vaas gaat, is het vaak niet nodig om een advocaat in te schakelen en neemt de eigenaar van het dier de schuld op zich. Als het gaat om een ongeluk met immaterieel letsel gaat of om een schadepost die in het grijze gebied van de aansprakelijkheid valt, dan is het vaak een lastiger verhaal.

Direct mijn schade claimen
Ik wil meer informatie

Heeft u schade ondervonden door toedoen van een dier, of bent u eigenaar van een dier dat voor schade gezorgd heeft? Schakel dan een advocaat in. Een advocaat gespecialiseerd in dieren en schade zal uw zaak bekijken en u adviseren.

Mijn (huis)dier heeft schade veroorzaakt. Ben ik aansprakelijk?

Wanneer uw (huis)dier schade veroorzaakt aan anderen of eigendommen van anderen bent u volgend artikel 6:179 BW aansprakelijk voor deze schade. Aan dit wetsartikel zitten echter enkele haken en ogen, waardoor de aansprakelijkheid niet zomaar op u als dierenbezitter afgeschoven kan worden.

Om te bepalen wanneer u als dieren eigenaar écht verantwoordelijk bent, is het belangrijk om eerst het volledige wetsartikel te bekijken. Deze luidt als volgt:  “De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht zou hebben gehad.”

Dit betekent dat een eigenaar aansprakelijk is voor een dier wanneer de schade ontstaan is door zelfstandig, onberekend handelen van het dier. Wanneer de schade is toegebracht op een moment dat een dier onder directe begeleiding van de eigenaar stond (en dus een “instrument” van de eigenaar was), geldt dit artikel niet en gelden er andere artikelen.

In de praktijk bent u als eigenaar vaak de aansprakelijke partij. Ook wanneer uw dier ontsnapt of weggelopen is en daarom schade aanricht, bent u aansprakelijk. Wilt u meer informatie of toelichting over uw persoonlijke casus? Neem dan contact met ons op.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Schade opgelopen door een (huis)dier?

U heeft schade opgelopen door toedoen van een dier van een ander. Heel vervelend natuurlijk, al helemaal wanneer hier hoge, extra kosten bij komen kijken en er een conflict ontstaat over het vergoeden hiervan. Het inschakelen van een advocaat is in een dergelijk geval een goed plan.

Het verhalen/ claimen van de kosten op de eigenaar van een dier is niet altijd even eenvoudig als het misschien lijkt. Voordat de eigenaar de volledige aansprakelijkheid in zijn of haar schoot geworpen krijgt, dienen er enkele zaken getoetst te worden. Was er bijvoorbeeld sprake van een bepaalde risico acceptatie vanuit uw kant? Of is degene die u als eigenaar aanschouwt niet de echte eigenaar van het dier? 

Een advocaat gespecialiseerd in dieren zal de zaak bekijken en wanneer het tot een proces komt zal de rechter bepalen wie voor welk deel van de schade aansprakelijk is. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een bepaalde vorm van (eigen) risico acceptatie kan het voorkomen dat een rechter u voor een bepaald percentage van de kosten zelf laat opdraaien.

U kunt alleen de schadeposten claimen die ontstaan zijn door toedoen van een dier dat eigendom is van een persoon. Denk hierbij aan alle dieren die als huisdier gehouden kunnen worden, maar ook aan vee of dieren die voor sportieve doeleinden gehouden worden.

Neem contact op

Schadeposten veroorzaakt door dieren

Dieren vertonen vaak onberekenbaar gedrag en kunnen hierdoor schade veroorzaken. Van een gescheurd kledingstuk tot botbreuken of erger: dergelijk gedrag kan tot vervelende ongelukken en schadeposten zorgen. Enkele voorbeelden: 

  • Kosten voor een medische behandeling
  • Materiële schade (schade aan voorwerpen, etc…)
  • Smartengeld (immateriële schade)
  • Vermogensschade

Voor het berekenen van de schadeposten die u kunt claimen is het wenselijk om een advocaat gespecialiseerd in dieren in de arm te nemen. De advocaten van Zuid Letselschade bekijken uw casus samen met u en bepalen welke schadeposten voor u van toepassing zijn. Wij ontzorgen u en zorgen voor een eerlijke schadevergoeding.

Vraag onze juristen om hulp

Schade door een (huis)dier? Neem contact op!

Heeft u schade opgelopen die is veroorzaakt door een (huis)dier van een ander? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Bij Zuid Letselschade helpen we u met het claimen van een eerlijke schadevergoeding. Onze specialisten hebben jaren ervaring en beschikken over de juiste expertise om ook u te adviseren. Wij helpen u graag!

Wilt u meer informatie? Bel ons vrijblijvend op 085 0609456. U kunt ons ook mailen, een bericht sturen via whatsapp of het contactformulier invullen.

Neem vrijblijvend contact met ons op!

Hoe verloopt het proces bij Zuid Letselschade?

1.
Vertel ons uw verhaal
2.
Wij inventariseren de situatie en leggen u uw mogelijkheden voor
3.
Uw persoonlijke specialist start het juridische proces. Het contact is informeel en u wordt op de hoogte gehouden in begrijpelijke taal.
4.
Wij onderhandelen voor een eerlijke vergoeding vanuit de tegenpartij. Mocht dit niet lukken dan gaan wij procederen.
5.
Wij regelen alles en houden contact met u. Na afloop van het traject ontvangt u het resultaat. Volledig gratis.

Claim direct uw letselschade